Programul politic PRO ROMÂNIA

România prosperă

PRO România pune dezvoltarea economică pe primul plan pentru că doar o țară prosperă își permite educație, sănătate și servicii sociale de înaltă calitate pentru toți cetățenii săi. România este un partid pro-business care susține cu tărie limitarea intervenției statului în economie, acesta limitându-se să creeze un cadru economic previzibil și stabil din punct de vedere legal, să mențină și să garanteze respectarea legii și să asigurare o competiție loială.

PRO România sprijină în primul rând dezvoltarea capitalului autohton. Încurajează toți investitorii strategici români și străini care ne ajută să ne adaptăm la standardele tehnologice de ultimă oră, care aduc locuri de muncă bine plătite și susțin reconstrucția industrială a României. Încurajăm inovarea și antreprenoriatul românesc și vrem să oprim migrația de creiere prin oportunități de cercetare și de creare a unor noi afaceri pentru tineri. Mai mult, credem că România care poate ajunge un loc de atracție al creierelor în Europa de Est dacă ne axăm pe industrii de viitor,unde avem avantaje comparative. În acest sens, trebuie să dezvoltăm clusterele industriale, adunate în jurul unor universități și centre de cercetare. Ele pot genera valoare adăugată în sectoare ca medicina, nanotehnologia sau biotehnologia și implicit locuri de muncă și noi afaceri. Antreprenorii români vor beneficia de formare adecvată și de oportunități de asociere, sprijiniți prin programe ale Camerelor de Comerț ale României, pe model francez sau olandez, dar și prin finanțări pentru înființarea de noi companii în domeniul tehnologic și al cercetării.
Pentru atragerea investitorilor de calitate, vrem să ridicăm România în clasamentele internaționale privind ușurința de a face afaceri (Doing Business), de a plăti taxe (Paying Taxes) și de competitivitate (Global Competitiveness Report). Ne vom axa pe rezolvarea problemelor care ne țin la coada clasamentului: infrastructura, dezvoltarea pieței de capital, accesul pe piața bancară pentru cât mai mulți români, îmbunătățirea procedurilor de insolvență, simplificarea procedurilor pentru avize de construcție și pentru înregistrarea unei proprietăți, cât și extinderea sistemului de depunere și de plată a taxelor online. Vom urmări să mărim capacitatea de inovare atât în mediul privat, cât și în cel public și vom încuraja companiile din România să investească mai mult în cercetare și dezvoltare (R&D).

 

România sănătoasă

România are nevoie de un sistem de sănătate solid, axat pe prevenție. Azi, din păcate, în furnizarea serviciilor medicale, se pune accent pe tratarea bolii și nu pe prevenirea acesteia. Avem nevoie de o schimbare a abordării, cu un accent mai mare pe prevenție și educație în sănătate. Acest lucru necesită consolidarea asistenței medicale primare, care deține rolul cheie în prevenirea sau depistarea unor afecțiuni în stadii incipiente, când șansele de vindecare sunt mai mari și costurile mai mici. Este necesară dezvoltarea unor programe de screening la nivel național pentru depistarea unor afecțiuni care reprezintă probleme majore de sănătate publică. Prevenția la copii trebuie să aibă un rol central în sistemul de sănătate pentru a asigura sănătatea adulților de mâine. Screening-ul neonatal, vaccinarea, controalele medicale anuale, sunt doar câteva dintre lucrurile prevăzute în legislația actuală, care însă de multe ori rămân doar pe hârtie, fără a fi puse în practică. Lipsa din maternități a aparaturii necesare screening-ului la nou născuți, discontinuitățile în aprovizionarea cu vaccinuri și lipsa unei legi a vaccinării sunt piedicile de care se lovesc specialiștii în misiunea lor de a veghea la starea de sănătate a copiilor noștri.
Este important să ne amintim că dreptul românilor la sănătate este garantat prin Constituție. De aceea, statul trebuie să ofere tuturor cetățenilor săi acces la servicii de sănătate în sistemul public. Complementar cu acesta, este necesară dezvoltarea unui sistem de asigurări de sănătate privat, care să preia din presiunea existentă în sistemul de stat, unde fondurile nu sunt suficiente pentru acoperirea tuturor nevoilor de servicii medicale ale populației. Un astfel de sistem care să poată oferi servicii pentru rezolvarea unor probleme de sănătate indiferent de complexitatea lor, va determina românii să se trateze în țară și nu în spitalele din străinătate, cum se întâmplă în prezent. Câștigul va fi în primul rând al pacientului, care nu va mai fi nevoit să suporte drumuri lungi, departe de casă, pentru a-și rezolva problemele de sănătate, dar și al economiei, pentru că banii vor rămâne în țară. Nu în ultimul rând, sistemul privat de asigurări ar degreva sistemul public de sănătate, lăsând mai multe resurse publice pentru cei care nu își permit servicii private.
În continuare, trebuie să ne aplecăm mai mult asupra dezvoltării de servicii medicale, în special în mediul rural și a atragerii de personal medical în zone defavorizate.
Rețeaua de spitale din România trebuie analizată, dimensionată și plasată geografic în concordanță cu nevoile pacienților și cu distribuția populației pe teritoriul țării. Numărul mare de internări cărora infrastructura spitalicească nu le poate face față este dovada faptului că sistemul sanitar are probleme grave de administrare și că ne bazăm mult prea mult pe spitalizări în detrimentul tratamentelor în ambulatoriu. PRO România va susține ca investițiile în infrastructura de sănătate să prevadă reabilitarea, modernizarea și dotarea cu echipamente moderne de diagnosticare și tratament a spitalelor din țară, unde condițiile și serviciile medicale oferite pacienților lasă mult de dorit. Iar eficiența și calitatea actului medical să fie verificate prin colectarea și analizarea de date la nivel național, așa cum se întâmplă în țările dezvoltate.
De asemenea, este esențial ca sistemul medical să fie schimbat pentru a putea face față nevoilor unei populații îmbătrânite care suferă preponderent de boli cronice. Din ce în ce mai des, pacienții se lovesc de lipsa unor medicamente de pe piața din România. Crearea unui sistem care să asigure continuitate în aprovizionarea cu medicamente împreună cu susținerea accesului pacienților la tratamente inovatoare ar putea rezolva această problemă.
Trebuie luate măsuri pentru că sistemul de sănătate se confruntă cu constrângeri în ceea ce privește resursele financiare alocate asistenței medicale și satisfacerii standardelor de calitate a îngrijirilor. Este esențial să se stimuleze inovarea tehnologică și social-economică. Utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) în domeniul asistenței medicale poate îmbunătăți accesul la îngrijire, tratament de calitate, evitarea cheltuielilor publice inutile și, bineînțeles, calitatea asistenței medicale. Sistemele informatice de sănătate pot sprijini, deopotrivă, cercetarea clinică, formarea și sănătatea publică.
Nu în ultimul rând, odată cu creșterea salariilor medicilor, trebuie ca pacienții să afișeze toleranță zero pentru corupție. În acest sens, fiind necesare reglementări clare care să prevină și să combată corupția în sistemul sanitar.

Ai o idee care să schimbe România?